Tag Archives: BLOGG

Vad är SocialaMedier.se?

Allt om sociala medier

Det skapas otroligt mycket innehåll om ämnet sociala/digitala medier. En del är väldigt intressant annat mindre. Som med det mesta här i livet. Det är omöjligt att följa allt men det betyder ju inte att man inte vill få sin information och inspiration från olika håll då och då. För att inte tala om kunna söka om ett visst ämne, varumärke eller liknande bland urvalda källor.

Vi har själva överfyllda RSS-läsare som pockar om vår uppmärksamhet och kände att vi var tvungna att välja. Antingen så väljer vi ut några få bloggar och podcasts vi verkligen vill följa och får lämna de andra åt sitt öde eller så försöker vi hitta en lösning där vi kunde ta del av allt det där andra intressanta också. Fast inte jämt utan då och då. När lusten infann sig och vi ville ta det av de allra senaste nyheterna inom ämnet, samlat på ett ställe. Sagt och gjort.

Då vi själva samlat på oss en mängd bra svenska källor genom åren, inom ämnet så valde vi att automatiskt lyfta in en liten del av dem på den här sidan. Som små teasers som gjorde att vi fick en bra överblick över vad som var det senaste precis just nu men som också skickade vidare oss, och alla andra som blev nyfikna, till originalkällan för att läsa, lyssna eller titta vidare på innehållet. En win win lösning i våra ögon.

Hoppas ni gillar det och att ni också känner att vår nyhetsaggregator-sajt kan komma till användning! Vi tar gärna emot tips på källor vi missat så hör gärna av dig.

Glöm inte att hänga med oss på Facebook och Twitter också! Där väljer vi ut lite innehåll från sidan då och då som vi vill plugga för extra mycket.

/SocialaMedier.se

 

 

 

 

 

iPad firar ett år. Flipp eller flopp?

Idag den 27:e januari 2011 fyller iPad 1 år. Det är exakt ett år sedan Steve Jobs lanserade produkten och fenomenet iPad och öppnade därmed hela marknaden för digitala ”surfplattor” (ett begrepp man kan diskutera) på samma sätt som Apple några år tidigare revolutionerade hela mobiltelefonbranschen. Vi vet än idag inte hur den kommer att användas om ytterligare ett år och exakt vilken effekt den kommer att för våra digitala liv.

Så här såg inslaget på TV4 ut direkt efter lanseringen:

Ett intressant fenomen är hur människors spontana reaktion på nya produkter/fenomen färgas av förväntningar och känslor. Det var inte ovanligt att den initiala reaktionen var att såga iPaden. Många lämnades med en känsla av att den ”gjorde för lite” eller inte var tillräckligt ”innovativ”. En första tanke är ”Hur ska jag använda den?”. På samma sätt som människor tänkte likadant när persondatorn presenterades.

Men det är just det här som Apple är fenomenala på att göra, dvs produkter som gör tillräckligt mycket och som gör det fantastiskt snyggt och bra. Att addera mer än nödvändigt är inget som Apple sysslar med, utan detta överlåter de till andra företag. Jämför till exempel Apples operativsystem OS X med övriga på marknaden, vilket är lättast att använda, om man bortser från invanda beteenden? Sätt en iPhone i händerna på en 4-åring och han eller hon lär sig snabbt att bemästra den, testa sedan med en annan mobil och se vad blir resultatet blir?

Är iPad en succé-produkt? Ordet succé är förstås subjektivt, men i slutet på september förra året hade den sålts i 4,2 miljoner exemplar. Detta var visserligen 0,8 miljoner färre än prognosen men fortfarande ganska imponerande. Nu kommer det en uppsjö med iPad-kopior av olika slag och den totala marknaden för tablets kommer med stor sannolikhet att skjuta i höjden de kommande åren, på samma sätt som iPhone blev startskottet för smartphone-revolutionen för några år sedan. Alla andra tablets kommer att jämföras med Apples iPad och de andra tillverkarna kommer att leka ”Följa John” men med fokus på att ha fler funktioner, uttag och stöd för flera filformat enligt devisen ”more is more”.

Vad tycker du om iPaden? Flipp eller flopp? Har den förändrat ditt beteende på något sätt?