Varför över huvud taget bry sig om sociala medier?

Denna fråga och hur vi besvarar den är en av de viktigaste faktorerna för den framtida utvecklingen av ämnet. Här är mitt första utkast på en förklaring som utgår från människor och relationer snarare än tekniken i sig:

FRÅGA

”Varför ska någon i huvud taget bry sig om sociala medier”? kan även appliceras på frågan ”Ska vi ge oss in i sociala medier eller inte?”

SLUTSATS

Organisationer måste gå från asociala stängda system där det viktigaste är att ha en enad och kontrollerad yta till en samling duktiga och sociala medarbetare som alla är marknadsförare. Dessa medarbetare är företagets viktigaste resurs både när det gäller marknadsföring och produktion. Marknadsavdelningen bör främst vara en stödjande funktion som hjälper medarbetarna att marknadsföra organisationen där sociala medier är en viktig del.

Spoiler: Förändringen drivs inte av sociala medier utan möjliggörs tack vare dem.

BAKGRUND/MOTIVERING

En gång i tiden fanns inte organisationer i dagens bemärkelse eller varumärken för den delen. Vårt liv byggde på relationer till individer som samarbetade i grupper som hölls ihop av gemensamma mål, t ex att skydda sig mot rovdjur eller hitta föda etc. Under några sekel har vi börjat organisera oss i mer rigida strukturer och avlägsnat oss från personligt ansvar och personliga relationer. Vi blir ombud för en organisation, som ett företag eller myndighet etc istället för fria individer. Vi agerar i deras namn och följer deras policies och incitamentssystem. Om vi följer handboken så blir vi premierade och om vi bryter mot den bestraffade.

Detta system går hand i hand med den akademiska synen på organisationer och organisationsteori som växt fram ur den militära världen. (Vilket bland annat förklarar varför militär utbildning anses vara en bra grund för företagsledningsarbete). Organisationer styrs av byråkrati, verksamhetsplaner och whiteboards med avdelningar och ansvarsroller tydligt uppritade.

I en tid då vi accepterade att produkter och tjänster blev allt mer generiska och relationen mellan människa och organisation blev allt svagare uppfann vi den döende eran av överdriven tilltro till den akademiska varumärkesstrategin och ”livsstilsvarumärken”. Men nu är vi på väg tillbaka till en tid på den personliga relationen med de personer som vi vill kommunicera med som ombud för de organisationer vi har att göra med blir allt viktigare och kvalitén på de produkter och tjänster vi köper blir allt viktigare och lättare att jämföra med alternativen. Dvs:

1. Produkten/tjänsten står återigen i fokus
2. De personliga relationerna och bemötandet blir återigen centralt

Detta skifte har väntat på att inträffa tills den tidpunkt då makten skiftade tillbaka från massmedia till folket och det är därför som människor så snabbt tar till sig det som kallas sociala medier. Det är alltså inget nytt behov hos människor utan en verktygslåda som möjliggöra detta skifte som människor har längtat efter. Tekniken driver inte människorna utan människornas beteende och mänskliga behov styr användandet av tekniken.

Sociala medier underlättar och möjliggör detta nödvändiga skifte från en era av yta och profiler till en era av faktiska värden och äkta kundrelationer. Varumärkeskonsulters värde kommer att minska och produkt- och tjänsteutvecklarna tillsammans med kundsupporten står för den viktigaste marknadsföringen.

Sociala medier gör det möjligt för dig att skapa dig en uppfattning om vad både dina medarbetare och omvärlden tycker om din organisation, dina produkter och dina tjänster. Det är inte något dåligt utan något bra, för det går inte att bli bättre om man inte vet vad man kan förbättra.

Om du inte vågar låta dina medarbetare använda sociala medier pga rädslan att de ska skriva ”dåliga saker” så kanske du har ett större problem i din organisation? Om du inte vill att människor ska kunna jämföra dig med konkurrenterna så kanske du måste bli bättre?

Oavsett vad du tycker så håller detta skifte på att ske och det handlar inte om ”Ska vi ge oss in i sociala medier?” för ni är redan där. Frågan är bara om ni vill fortsätta att vara relevanta och jobba ännu hårdare på att ge människor vad de behöver och vill ni vara med i diskussionen eller stå utanför?

Relaterade nyheter

  • Början på en ny era i mobil mediekonsumtionBörjan på en ny era i mobil mediekonsumtion TweetNär Apple för några år sedan släppte den mobila kommunikationsapparaten iPhone såddes ett frö som nu håller på att slå igenom på bred front och har banat vägen för nästa steg – fler mobila uppkopplade skärmar i våra liv. Många … Läs mer →
  • Webbyrå letar folk med YouTube-videoWebbyrå letar folk med YouTube-video TweetGood Old är en strategisk webbyrå som nu letar efter en senior projektledare att anställa. För att både göra platsannonsen roligare men även för att nå rätt personer så valde de att göra denna enkla YouTube-video: Detta är ett bra … Läs mer →
  • iPad firar ett år. Flipp eller flopp?iPad firar ett år. Flipp eller flopp? TweetIdag den 27:e januari 2011 fyller iPad 1 år. Det är exakt ett år sedan Steve Jobs lanserade produkten och fenomenet iPad och öppnade därmed hela marknaden för digitala ”surfplattor” (ett begrepp man kan diskutera) på samma sätt som Apple … Läs mer →
  • Politiker och sociala medier i P4Politiker och sociala medier i P4 TweetNyheterna P4 Sörmland pratar om sociala medier och politik. I inslaget uttalar sig bland annat Fredrik Pettersson (s): Länk till inslaget (Klicka på högtalarsymbolen under ingressen)
  • Campadre.com satsar på webb-TVCampadre.com satsar på webb-TV TweetDen här videon gjorde jag för Emilie Thorsén på Campadre.com där jag befinner mig halva min tid nu och hjälper till med marknadsföring i sociala medier. Jag tycker att det är kul när företag går i framkant och därför ville … Läs mer →
  • Svenska journalister och sociala medierSvenska journalister och sociala medier TweetUndersökning om journalisters förhållande till sociala medier:
  • Vad vill dina vänner att du ska veta om Stena Fastigheter?Vad vill dina vänner att du ska veta om Stena Fastigheter? Det här inlägget publicerades på Stena Fastigheters blogg och visar vägen för hur organisationer kan bjuda och låta omvärlden vara med och påverka: Hur kan vi som hyresvärd använda sociala medier? Vi vill gärna ta del av dina tankar. 2010 blir året då kunder förväntar sig att företag finns där kunderna finns. Det spådde Malin från Stena Line om sociala mediers närmaste framtid. Deras arbete med sociala medier har utgått från att vi söker information på ett helt nytt sätt idag – i […]
  • Vilka sociala knappar klickar man på?Vilka sociala knappar klickar man på? Joinsimon.se har gjort en intressanta analys av vilka sociala knappar (sprid artikeln till Facebook, Twitter, LinkedIn etc). Om du funderar kring vilka tjänster som fungerar missa inte den här artikeln. Men jag vill tillägga att även knappar som besökare inte klickar på kan fortfarande fylla en funktion genom att ge besökarna (lagom) många olika alternativ.

2 Responses to Varför över huvud taget bry sig om sociala medier?

  1. [...] hela artikeln här för förklaring av hur jag kommer fram till dessa [...]

  2. [...] hela artikeln här för förklaring av hur jag kommer fram till dessa [...]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>